11 . اصطلاحات ذيل در اين استاندارد با معاني مشخص زير بكار رفته است:
• وجه نقد: عبارت است از موجودي نقد و سپرده هاي ديداري نزد بانكها و مؤسـسات مـالي اعم از ريالي و ارزي (شامل سپرده هاي سرمايه گذاري كوتاه مدت بدون سررسيد ) به كـسر اضافه برداشت هايي كه بدون اطلاع قبلي مورد مطالبه قرار ميگيرد.
• جريـان وجه نقد: عبارت است از افزايش يـا كاهش در مبلـغ وجه نقد ناشي از معاملات بـا اشخاص حقيقي يا حقوقي مستقل از شخـصيت حقـوقي واحــد تجــاري و ناشـي از سايــر رويدادها.
• فعاليتهاي عملياتي: عبارت از فعاليتهاي اصلي و مستمر مولد درآمد عملياتي واحد تجاري است.
• فعاليتهاي سرمايه گذاري: عبارت است از تحصيل يا واگذاري سرمايه گذاريهاي كوتاه مدت و بلندمدت، داراييهاي ثابت مشهود و داراييهاي نامشهود و نيز پرداخـت و وصـول تـسهيلات اعطايي به اشخاص مستقل از واحد تجاري غير از كاركنان .
• فعاليتهاي تأمين مالي : عبارت از فعاليتهايي است كه منجر به تغييـرات در ميـزان و تركيـب سرمايه و استقراضهاي واحد تجـاري (بجـز اضـافه برداشـتهاي منظـور شـده در محاسـبه وجه نقد)، گردد.
• جريانهاي وجه نقد ناشي از فعاليتهاي عملياتي : در ايـن اسـ تاندارد شـامل جريانهـاي نقـدي ورودي و خروجي ناشي از فعاليتهاي عملياتي به شرح تعريف مندرج در همين بنـد و نيـز آن دسته از جريانهاي نقدي است كه ماهيتاً به طـور مـستقيم قابـل ارتبـاط بـا سـاير طبقـات جريانهاي نقدي صورت جريان وجوه نقد نباشد .
• جريانهاي نقدي استثنايي : به آن دسته از جريانهاي ورودي و خروجي وجه نقد اطلاق مي شود كه داراي اهميت نسبي است ، از عمليات در حال تداوم واحد تجاري ناشي مي شود و اقلامـي را در بر مي گيرد كه به منظور ارائـه تصويري مطلـوب از انعطـاف پـذيري واحـد تجـا ري، افشاي جداگانه آنها به لحاظ استثنايي بودن ماهيت يا وقوع ضرورت مي يابد. اين اقلام لزوماً با اقلام استثنايي مندرج در صورت سود و زيان ارتباط ندارد.
12 . وجه نقد در اين استاندارد تنها به موجـودي نقـد و سـپرده هـاي ديـداري نـزد بانكهـا و مؤسسات مالي اعم از ريالي و ارزي (شامل سپردههاي سرمايه گذاري كوتـاهمـدت بـدون سررسيد) اطلاق ميگردد. در مواردي كه اضافه برداشت در حسابجاري مجاز باشد (مثلاً اضافه برداشـت در حـسابهاي بـانكي خـارج از كـشور توسـط واحـد تجـاري)،مانـده اضافه برداشت هايي كه بدون اطلاع قبلي مورد مطالبه قرار گيرد بايد از مبلـغ مـذكور كـسر گردد. ويژگي ديداري بودن در مورد اقلام تشكيل دهنده وجه نقد بدين معني است كه ايـن اقلام بدون اطلاع قبلي قابل برداشت يا مطالبه باشد. سپرده هاي سرمايه گـذاري بلندمـدت وجه نقد تلقي نميشود، زيرا هدف از نگهداري آنها تحصيل سود است. هرگاه براي تسويه اضافه برداشت هاي بانكي مهلتي تعيين شده باشد درصورتي مـيتـوان آنهـا را در محاسـبه وجه نقد منظور كرد كه مهلت مزبور از يك روز كاري تجاوز نكند.
13 . تعريف مذكور در بند 12 دربرگيرنده اقلامي از سرمايه گذاري ها و اسـتقراض كوتـاه مـدت كـه معمولاً درصورت جريان وجوه نقد ساير كـشورها تحـت عنـوان معـادل وجـه نقـد از آنهـا ياد ميشود، نيست. معادل وجه نقد بنابر تعريف رايج عبارت از سرمايه گذاري هاي كوتـاه مـدت سريع التبديل به وجه نقد است كه احتمال خطر كاهش در ارزش آن ناچيز بوده و به آسـاني و بدون اطلاع قبلي قابل تبديل به مبلغ معيني وجه نقد باشد و موعـد آن در زمـان تحـصيل تـا سررسيد حداكثر سه ماه باشد به كسر وامها و قرض الحسنه هـاي دريـافتي از بانكهـا و سـاير اشخاص كه ظرف سه ماه از تاريخ تحصيل قابل بازپرداخت است. عدم شمول معادل وجه نقد در تعريف وجه نقد در اين استاندارد به دلايل مندرج در زیر صورت گرفته است: