“Resume ” در اصل به معنای خلاصه و مختصر است. رزومه یک خلاصه دو یا سه صفحه ای از مهارتها، دستاوردها، تجارب کاری و تحصیلات شما است که هـــدف آن جلب نظر صاحب کار یا مدیر آینده تان است.
به عبارتی دیگر، رزومه، هویت، مهارت، سابقه و خلاصه ای از تجارب مرتبط شماست. در حقیقت بازتابی از ویژگیها و شخصیت حرفه ای شما در برگه های رزومه نهفته است. رزومه آیینه تمام نمای استعدادها و حاصل مهارتهای کسب شده از دوران تحصیل و اشتغال است. سال هایی که برای رسیدن به هدفهایتان، سختی ها را پشت سر گذاشته و اکنون با کوله باری از تجربه، به دنیایی نوین گام نهاده اید. بنابراین صفحات موفقیت خود را با اعتماد به نفس و صادقانه بنویسید.
نوشتن یک رزومه نیاز به دقت دارد و فرایندی است که باید برای آن زمان کافی گذاشت. ابتدا باید خوب راجع به آن فکر کنید. سپس تاریخچه کاری و آموزشی خود را بنویسید و چندین بار آن را بازخوانی کرده و نکات لازم را تصحیح کنید تا روزمه شما به شکل کامل و مورد قبولی پیش زمینه ها و توانایی شما را نشان دهد. در آخرین مرحله نیز، رزومه تان را بازخوانی و نهایی کنید.
نوشتن یک رزومه ممکن است ساعتها وقت شما را بگیرد ولی توجه داشته باشید مدیران و کارفرمایان کمتر از یک دقیقه برای خواندن آن زمان می گذارند. اگر رزومه تان حاوی هر نوع غلط املایی، انشائی و یا ساختاری باشد، استخدام کنندگان وقت خود را برای مطالعه و بررسی آن هدر نخواهند داد. به یاد داشته باشید؛ رزومه هویت شماست؛ در ارائه آن کوشا باشید.
یکی از مدیران منابع انسانی که سال ها تجربه کار در شرکت های بزرگ را داراست در این خصوص می گوید :
” من تمام وقت رزومهها را میبینم. هزاران رزومه از زیردست من رد میشود. اما حالا که نوبت به خودم رسیده که رزومه بنویسم میبینم چه کار سختی است. یک رزومه مانند یک تبلیغات جذاب است. اما یکی از مهمترین آنها، بخصوص در بازارکار کساد کنونی”
او توضیح میدهد وقتی آنها شروع به بررسی درخواستهای استخدام میکنند، رزومه تمام آن چیزی است که استخدامکننده در دست دارد. استخدام کننده برای هر رزومه ۱۵ تا ۲۰ ثانیه وقت میگذارد. اگر مطالب رزومه شما نتواند سریعاً توجه آنها را جلب کند، رزومه شما رد میشود و شخص دیگری برای مصاحبه دعوت میشود.
انواع رزومه
معمولا رزومه ها را بر اساس کاربردی که دارند و مخاطبان آنان به گروه های مختلف تقسیم بندی می کنند. در یک تقسیم بندی می توان رزومه را به شرح زیر تفکیک کرد:
رزومه زمانی
یک رزومه زمانی با لیستی از تاریخچه شغلی شما شروع می شود به طوری که موقعیت های شغلی اخیر شما در ابتدا قرار گرفته و سایر سابقه شغلی شما به ترتیب زمانی بعد از آن می آید.
کارفرمایان معمولا این نوع رزومه را بیشتر می پسندند زیرا به راحتی می فهمند که شما چه شغل هایی داشته، کجا کار کرده و چه مدتی در آن شغل بوده اید. شاید بتوان گفت این نوع رزومه در اکثر مواقع برای کارجویانی که سوابق شغلی خوبی دارند، مناسب تر است.
رزومه کارکردی
رزومه کارکردی در عوض تاریخچه شغلی تان، بر روی مهارت ها و تجارب شما تمرکز دارد. این نوع رزومه بیشتر برای افرادی که به دنبال تغییر شغل اند یا سوابق شغلی خیلی مناسب و قوی ای ندارند، مناسب است.
رزومه ترکیبی
در رزومه ترکیبی ابتدا شرحی از مهارت ها و تجربیات شما و پس از آن سوابق شغلی و استخدامی تان ذکر می شود.
در این نوع رزومه شما می توانید روی آن مهارت هایی که با شغل مورد تقاضای شما مرتبط است بیشتر تاکید کرده و نیز سوابق شغلی خود را که مورد توجه کارفرماست، پس از آن بیاورید.
رزومه هدفمند
در این نوع رزومه آن دسته از تجارب و مهارت های شما که با شغل مورد تقاضا بیشترین ارتباط را دارند، به طور خاص مشخص شده و روی آنها تاکید می شود.
مطمئنا تهیه این نوع رزومه از یک رزومه عادی به دقت و زمان بیشتری نیاز دارد. البته این ارزشش را دارد به خصوص وقتی که تجارب و مهارت های شما تناسب بسیار زیادی با شغل مورد تقاضای تان داشته باشد.
دسته بندی دیگری از انواع رزومه
رزومه دانشگاهی و تحصیلی
برای ارتقای سطح دانش و اخذ پذیرش از دانشگاههای معتبر استفاده می شود. قالب این گونه رزومه ها معمولا ساده است و بیشتر توضیحی درباره مقاطع تحصیلی، محل فارغ التحصیلی، مهارت ها و عناوین مختلف در آزمونها، المپیادها و موفقیتهای کسب شده در سطح منطقه، استان، کشور و یا بین المللی را داراست.
رزومه شغلی و کاری
رزومه های شغلی از پراستفاده ترین رزومه ها می باشد زیرا هر کسی بالاخره روزی نیاز به شغل داشته و در بسیاری از مواقع باید برای استخدام، اقدام به تهیه یک رزومه نماید. دربخش اول این نوع رزومه ها توضیحات و اطلاعات شخصی فرد جویای کار درج می شود، بخش دوم معمولا درباره اطلاعات تحصیلی و سوابق علمی فرد است. معمولا آخرین مدارک و گواهینامه های معتبر دانشگاهی در این قسمت نوشته می شوند.
اما مهم ترین بخش این نوع رزومه، بخش سوم و توصیف سوابق شغلی است. با در نظر گرفتن پست ها، رتبه ها و سال دریافت حکمهای مختلف شغلی، باید براساس هرسال، نام شرکت، محل و سمت خود را ذکر کنید. در واقع شناسنامه و سوابق کاری شما در این بخش مشخص خواهد شد. به یاد داشته باشید، این بخش بسیار حساس است و می تواند سرنوشت کاری شما را تغییر دهد. بنابراین سوابق خود را بنویسید و از حاشیه پردازی خودداری کنید. در بخش آخر نیز معمولا مهارت ها و گواهینامه های مختلف در سایر زمینه ها نوشته میشود. هر شخصی براساس علایق خویش در دوران تحصیل آموزش ها و مهارت های مختلفی را می گذراند؛ بنابراین اگر مهارتی دارید، می توانید این قسمت را نیز پرکنید.
رزومه مدیریتی
گاهی اوقات شما به عنوان یک مدیر درخواست کار در یک شرکت یا سازمان را دارا می باشید. در این حالت احتمالا شما دارای سوابق طولانی کار و حتی مدیریت در صنعت مربوطه یا شرکت های مشابه می باشید و بنابراین سوابق و پستهای اجرایی در این گونه رزومه ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. برخلاف رزومه های دانشگاهی و کاری در این قسمت افراد برحسب مسئولیتهای پیشین، کارکردهای اجرایی و حضور در فعالیت های مختلف از طرف کارفرما (استخدام کننده) سنجیده می شوند.
برای کسانی که به دنبال مشاغل و پست های سطح بالاتر می باشند و در سطح مدیریت کار می کنند، علاوه بر تحصیالت دانشگاهی، توانمندی های فردی و مسئولیت اجرای پروژه های بزرگ، ضامن کسب پستهای عالی برای ایشان است. در رزومه های مدیریتی سوابق کاری، پست ها و نام شرکتها و سازمان هایی که قبلا مدیریت آنجا یا بخشی از آنجا را بر عهده داشته اید از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده و بخش زیادی از رزومه را به خود اختصاص می دهند.