دکترمنصور اعتصامی ؛ معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان تأمین اجتماعی
یَا فَاطِمَهُ اشْفَعِی لَنَا فِی الْجَنَّهِ فَإِنَّ لَکِ عِنْدَ اللَّهِ شَأْناً مِنَ الشَّأْنِ
ای فاطمه (سلام الله علیها) ما را جهت رسیدن به بهشت شفاعت فرما زیرا تو در نزد خداوند جایگاهی داری.
اول ذیقعده، ولایت بانوی پر مهر و با کرامت حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها می باشد. لقب گرانسنگ معصومه از طرف برادر بزرگوارشان حضرت امام رضا علیه السلام به ایشان داده شد.
بی شک عامل اصلی هجرت آن دخت گرامی موسی بن جعفر علیهما السلام، دیدار برادر عزیز در سرزمین طوس بوده است، لکن اثر گذاری فرهنگی و توجه و دیدار با محبّان خاندان رسالت در قم از دیگر اهداف این هجرت مقدس می باشد.
این هجرت تاریخی و بدنبال آن وفات آن بانوی متقی و پرهیزگار در سرزمین دوستداران اهل بیت علیهم السلام یعنی قم، موجب پدید آمدِ مرکز علمی در شناخت دین و خردورزی در تحقق معنویت در زندگی بشر گردید. وجود چنین زمینه ای از دینداری بود که سبب شد حضرت آیت الله العظمی شیخ عبدالکریم حائری (اعلی الله مقامه الشریف) بتواند حوزه علمیه قم، یعنی بزرگترین مرکز تفقّه و آشنایی با معالم اسلامی مبتنی بر اصول خدشه ناپذیر شیعه را پدید آورد. به برکت این دختر مقدسِ موسی ابن جعفر علیهما السلام است که روشهای علمی فرهنگی ارزشمندی در تبیین ابعاد مختلف دین مبین اسلام و مکتب ارزشمند تشییع توسط فقهاء، علماء، محدثین و مراجع عالیقدر در اختیار خیل عظیم و مخلص علاقمندان به اسلام ناب قرار می گیرد. حضور هزاران طلبه و تشکیل صدها حلقه درس و مباحث علمی در موضوعاتی چون فقه، اصول فقه، تفسیر، کلام و اصول عقاید، فلسفه اسلامی، روشهای تبلیغ و سایر حوزه های مطالعاتی اسلام، با تمسک به روح بلند و محوریت سرکارخانم حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها، به منصۀ ظهور رسیده است.
نگارنده این سطور که در کنار توفیق تحصیل در دانشگاه از نعمت حضور در جلسات درس طلاب بهره مند بوده ام، علی رغم ناتوانی که بدان اعتراف می کنم، هرگز لذت دوران طلبگی را از یاد نمی برم. بی شک طلاب عزیز ما با حضور و مجاورت در کنار مرقد منوّر آن بانوی با فضیلت، لذت کسب علوم دینی و مباحثه پیرامون این مطالب را در زندگی علمی ـ فرهنگی خود هرگز فراموش نخواهند نمود.
در کنار و نکته فوق امروز پاسخگویی به هزاران شبه و تفکر انحرافی که توسط نحله های گوناگون فکری مطرح می شود، در این مرکز عظیم علمی انجام می پذیرد. البته این مرکز علمی ارزشمند در کنار حوزه مقدس نجف توانسته است تفکرات اسلام ناب و خالص را به لحاظ مبنایی و نظری از تطاول و تجاوز مصون نگهدارد. لذا تکریم این جایگاه در نظام اسلامی تعظیم شعائر الله تلقی می شود.
در این بین رویکردهای جدید علمی در پاسخگویی به دیدگاههای گوناگون و برقراری ارتباط وسیع با مراکز علمی ـ اسلامی در جهان، توفیقات حوزه علمیه قم محسوب می شود. همچنین انوار و قبسات معارف اسلامی با برقراری پیوند نهادهای اقتصادی ـ اجتماعی با این مرکز بزرگ علمی می تواند به تشنگان علوم دینی منتقل گردد.
سازمان تأمین اجتماعی با حضور بیش از ۴۵۰ روحانی به عنوان امام جماعتِ مراکز بیمه ای و درمانی از این مفاهیم و علوم اصیل الهی بی بهره نیست. به برکت وجود مناسبت های مختلف مثل دهه کرامت که آغاز آن اشاره شد، انجامش هم با ولادت ولی نعمت ما حضرت ثامن الحجج همراه است، می توان از ظرفیت بزرگ روحانیون بهره مند بود.
سرکشی به همکاران، برقراری رابطه محبت آمیز با آنان و احیاناً شنیدن نظرات ذی نفعان و مردم در مراکز درمانی و بیمه ای و انتقال آن به مدیران و کارکنان سازمان از جمله مفاهیم اصیل کرامت است. بنظر می رسد تحقق علمی دهه کرامت توجه به این ارزشهای اجتماعی و رفتار مبتنی بر آن است. بر ما است که از فرصت عظیم این دهه بهره جوییم و ارتباط خود را با جامعه هدف یعنی کارکنان و شرکاء اجتماعی هر چه بیشتر بر پایه رفتار اجتماعی اسلام تقویت کنیم.
ان شاءالله