به کنترل فیزیکی انبار و شمارش کالاهای موجود در انبار و تطبیق آنها با کارت ها و دفاتر حسابداری انبارگردانی گفته می شود. انبارگردانی در واقع خانه تکانی انبار و سرشماری کالاهای انبار است. هر سال حداقل یکبار لازم است انبارگردانی در شرکت ها انجام شود. البته با توجه به ابعاد و اهمیت کالاها این زمان می تواند کوتاه تر هم در نظر گرفته شود. هدف از انبارگردانی به طور کلی شمارش موجودی اقلام کالا به منظور ایجاد اطمینان از وجود کمی و کیفی کالاهاست. به این جهت لازم است قواعدی در حین انبارگردانی انجام پذیرد. از جمله این قواعد، الصاق تگ به کالا می باشد. همچنین مواردی از قبیل پلمپ انبار،وارد و خارج نشدن کارکنان و افراد به انبار، مرتب سازی کالاها و سایر موارد امنیتی باید مورد بررسی قرار گیرد.
معمولاًً انبارگردانی با حضور افراد ذیل انجام می گیرد:
نکته مهم)انباردار در زمان انبارگردانی چون نسبت به چیدمان و محل کالاها آگاهی دارد باید در عملیات انبارگردانی حضور داشته باشد.
دستورالعمل انبارگردانی ،آیین نامه ای داخلی است که شرکت ها بنا به نیاز آن را تدوین نموده و مدیران شرکت موظف به اجرای این دستورالعمل می باشند. در این دستورالعمل روش انبارگردانی، زمان، اعضای کمیته و از همه مهم تر نحوه برخورد با مغایرت ها و اصلاحات ذکر می شود. بنابراین دستورالعمل انبارگردانی در شرکت های مختلف، متفاوت بوده و همچنین اعضای کمیته و نوع برخورد با مغایرت ها در شرکت ها یکسان نیست و به سیاست های شرکت و مدیریت بستگی دارد. انبارگردانی طبق دستورالعمل مربوطه و معمولاًً در پایان سال انجام می شود. اما ممکن است به هر دلیل از جمله لزوم تهیه و تنظیم صورت های مالی میان دوره ای و یا تغییر متصدی انبار و یا ... در طول سال انجام شود. جهت شمارش موجودی های انبار در ابتدا باید کمیته ای تحت عنوان انبارگردانی با حضور مسئولین ارشد شرکت تشکیل و بر اساس دستورالعمل مربوطه نسبت به انبارگردانی پایان سال اقدام کنند. بنابراین در ابتدا باید اعضای این کمیته توسط مدیریت عالی انتخاب شوند. معمولاًً از میان اعضای کمیته فردی که مسئولیتی در ارتباط با کنترل و نگهداری حساب موجودی ها دارد به عنوان سرپرست گروه شمارش انتخاب می شود. انبارگردانی با استفاده از تگ و لیست شمارش کالا انجام می گیرد.
تگ انبارگردانی(برگه شمارش کالا)، فرمی خاص جهت مستندکردن شمارش کالا، جلوگیری از تکرار شمارش یا از قلم افتادن کالا است. قبل از شروع انبارگردانی باید مشخصات هر کالا بر روی تگ انبار درج و جهت الصاق به موجودی کالا تحویل انباردار شود.
این فرم معمولاً از سه قسمت تشکیل شده است:
معمولاً مطابق دستورالعمل انبارگردانی چنانچه در شمارش اول و دوم مغایرت و اختلافی وجود داشت باید شمارش سوم انجام شود و ملاک تعیین موجودی واقعی شمارش سوم است و این رقم مبنای واقعی در نظر گرفته می شود.
تگ های شمارش شامل اطلاعات زیر می باشد:
یک نمونه تگ انبارگردانی به شرح تصویر زیر می باشد:
مدیر انبار و کارمندان او در مورد موجودی انواع مواد و تجهیزات سیستم انبار جواب گو هستند و مسئولیت مستقیم حفاظت از آنها را بر عهده دارند. مسئولیت مدیریت انبار در قبال موجودی اقلام ایجاب میکند، مقادیر موجودی ثبت شده در سیستم ثبت موجودی اقلام انبار را با انجام یک سلسله بررسی های کامل و منظم فیزیکی مورد رسیدگی قرار دهد.
قبل از شروع انبارگردانی لازم هست تا یک سری اقدامات انجام گردد که کمک خواهند کرد تا انبارگردانی و شمارش انبارگردانی به بهترین نحو انجام گردد.مهمترین این اقدامات به شرح زیر می باشد:
امیدواریم این آموزش که جزو مباحث بسیار مهم و کلیدی انبار و موجودی کالاست مورد توجه شما عزیزان قرار گرفته باشد.خوشحال خواهیم شد تا نقطه نظرات خود را در رابطه با این مبحث از طریق بخش دیدگاهها با ما در میان بگذارید.اگر نیاز به آموزش های تکمیلی تر انبار دارید پیشنهاد می کنیم حتما لینک زیر را مشاهده فرمائید: