هزینه های قابل قبول مالیاتی یکی از سوالات و پرسش های کارشناسان حسابداری مالیاتی است و شما به عنوان یک کارشناس حسابداری می بایستی به هزینه های قابل قبول از دیدگاه ممیزان مالیاتی تسلط داشته و در حساب و کتاب های خود آنها را لحاظ نمائید.در این پست هرآنچه که درباره هزینه های قابل قبل مالیاتی باید بدانید را در اختیار شما عزیزان قرار خواهیم داد.پس با ادامه این آموزش با ما همراه باشید.
هزینه های قابل قبول برای تشخیص درآمد مشمول مالیات به شرحی که ضمن مقررات این قانون مقرر می گردد عبارت است از هزینه هایی که در حدود متعارف متکی به مدارک بوده و منحصرا مربوط به تحصیل درآمد مؤسسه دردوره مالی مربوط بارعایت حدنصاب های مقرر باشد.در مواردی که هزینه ای در این قانون پیش بینی نشده یا بیش از نصاب های مقرر در این قانون بوده ولی پرداخت آن به موجب قانون ویا مصوبه هیات وزیران صورت گرفته باشدقابل قبول خواهد بود.
تبصره ۱- از لحاظ مقررات این فصل، کلیه اشخاص حقوقی و همچنین صاحبان مشاغل موضوع ماده ( ۹۵ ) این قانون که مکلف به نگهداری دفاتر میباشند، در حکم مؤسسه محسوب میشوند.همچنین هزینه های قابل قبول مالیاتی در مورد سایر صاحبان مشاغل نیز قابل پذیرش است.
تبصره ۲- هزینه های مربوط به درآمدهایی که به موجب این قانون از پرداخت مالیات معاف یا مشمول مالیات با نرخ صفر بوده یا با نرخ مقطوع محاسبه میشود، به عنوان هزینه های قابل قبول مالیاتی شناخته نمیشوند.
تبصره ۳- پذیرش هزینه های پرداختی قابل قبول مالیاتی موضوع این قانون که به شیوه تهاتری انجام نشود از مبلغ پنجاه میلیون ( ۵۰,۰۰۰,۰۰۰ ) ریال به بالا منوط به پرداخت یا تسویه وجه آن از طریق سامانه (سیستم) بانکی خواهد بود.
در صورتی که ممیزمالیاتی، هزینه ها را مغایر با مواد ۱۴۷ و ۱۴۸ بداند ، آن هزینه ها را رد نموده و به مبلغ درآمد ابرازی اضافه و مالیات محاسبه و برگ تشخیص صادر می نماید . در این مورد وظیفه حسابدار ، تشخیص حقیقی هزینه هاست تا به کمک ماده ۱۴۸ و آئین نامه های آن لایحه ودفاعیه مناسب ارائه دهد.
طبق ماده ۱۴۷ قانون مالیات های مستقیم، اولین شرط هزینه های موردقبول، هزینه هایی است که در راستای فعالیت موسسه باشد.دومین شرطی که قید شده است حدنصاب این هزینه ها ، یعنی نسبت هزینه ها طبق آئین نامه های ماده ۱۴۸ است که در ادامه همین آموزش به آنها اشاره خواهد شد.
دراین ماده صراحتا اعلام شده است که هزینه هایی که درآمد آن معاف لحاظ شده است جزو هزینه های قابل قبول نمی باشد ، یعنی وقتی شما درآمد حاصله معاف را جزو درآمدهای پرداخت مالیات لحاظ نمی کنید لاجرم هزینه های آن نیز نباید از درآمدهای غیر معاف کسر شود و مجزا باید نگهداری شوند.
در تبصره ۳ ، عنوان شده است که شرط قبول هزینه های بالای ۵ میلیون تومان ، اینست که از طریق سیستم بانکی انجام شود البته صراحتا از حساب بانکی بنام شرکت ، نامی برده نشده است ،هرچند بهتر است بیشتر از سقف تعیین شده را از طریق حساب شرکت انجام دهیم اما ، در چارچوب آئین نامه های داخلی ،می توان پرداخت ها را از حساب صندوق و یا تنخواه گردان از طریق سیستم بانکی نیز انجام داد . ولی تاکید میکنم بهتر است از طریق حساب شرکت باشد.
حق الامتیاز پرداختی و همچنین حقوق و عوارض و مالیات هایی که به سبب فعالیت موسسه به شهرداریها و وزارتخانه ها و موسسات دولتی و وابسته به آنها پرداخت می شود ، به استثنای مالیات بر درآمد و ملحقات آن و سایر مالیاتهایی که موسسه به موجب مقررات این قانون ملزم به کسر از دیگران و پرداخت آن میباشد و همچنین جرایمی که به دولت و شهرداری ها پرداخت می شود.
بند ۸ قانون که اشاره دارد بر هزینه های تحقیقاتی،آزمایشی وآموزشی،خریدکتاب،نشریات و لوح های فشرده، هزینه های بازاریابی، تبلیغات و نمایشگاهی مربوط به فعالیت مؤسسه ، در قانون نیز صراحتا اشاره به آئین نامه اجرایی است و این آئین نامه بدین شرح است:
آئین نامه اجرایی مقررات مربوط به بند ۸ ماده ۱۴۸ اصلاحی قانون مالیاتهای مستقیم مصوب ۱۳۸۰/۱۱/۲۷ شماره ۳۷۷۲۳/۴۱۲۴/۱۱۱هزینه های تحقیقاتی، آزمایشی و آموزشی، خرید کتاب، نشریات و لوحهای فشرده، هزینه های بازاریابی، تبلیغات و نمایشگاهی مربوط به فعالیت مؤسسه از ابتدای سال ۱۳۸۱ با رعایت موارد زیر جزء قابل قبول در حساب مالیاتی محسوب خواهد شد:
انجام خدمات تحقیقاتی،آموزشی،بازاریابی،تبلیغات ونمایشگاهی چنانچه توسط اشخاص دیگربرای مؤسسه انجام میگیرد و طبق قانون و مقررات مشمول کسر مالیات تکلیفی باشد پذیرش هزینه آن منوط به کسر و واریز مالیات تکلیفی آن به حساب سازمان امور مالیاتی کشور (اداره امور مالیاتی ذیربط) خواهد بود.
اعلام کتبی موضوع خسارت توسط مودی همراه با اسناد مدارکی به اداره دارایی حداکثر تا سه ماه از تاریخ ایجاد خسارت و محرز شده خسارت وارده پس از بررسی و مدارک و نیز مشروط به اینکه جبران آن خسارت به عهده ی دیگری نبوده یا در هر صورت از طریق دیگر جبران نشده باشد و ارائه تعهد کتبی مودی بر اینکه خسارت از طرف هیچ مرجعی جبران نشده است ، توسط اداره مالیات هزینه آن خسارات جزو هزینه های قابل قبول تلقی می شود.
ذیلا اصل آئین نامه نیز تقدیم حضور می گردد. آئین نامه اجرایی احراز شروط سه گانه موضوع بند ( ۹) ماده ۱۴۸ اصلاحی قانون مالیاتهای مستقیم مصوبه ۸۰/۱۱/۲۷این آئین نامه در اجرای بند ۹ ماده ۱۴۸ اصلاحی قانون مالیاتهای مستقیم مصوب ۱۳۸۰/۱۱/۲۷ و به پیشنهاد شماره۳۷۳۱۰/۴۰۵۱ سازمان امور مالیاتی کشور در چهار بند به شرح فوق در ۱۳۸۱/۰۶/۳۱ به تصویب وزیر امور اقتصادی و دارائی رسید.
هزینه های فرهنگی، ورزشی و رفاهی کارگران پرداختی به وزارت کار و امور اجتماعی حداکثر معادل ده هزار ریال به ازای هر کارگر ، در حدود منحصرا مربوط به تحصیل درآمد موسسه در دوره مالی مربوطه مورد پذیرش است.
حق الزحمه های پرداختی متناسب با کار انجام شده از قبیل حق العمل- دلالی- حق الوکاله-حق المشاوره- حق حضور- هزینۀ حسابرسی و خدمات مالی و اداری و بازرسی، هزینۀ نرم افزاری، طراحی و استقرار سیستم های مورد نیاز مؤسسۀ، سایر هزینه های کارشناسی در ارتباط با فعالیت مؤسسۀ و حقالزحمۀ بازرس قانونی متناسب با میزان تحقق یافته در سال مالیاتی.
سود، کارمزد و جریمه هایی که برای انجام عملیات مؤسسه به بانکها، صندوق تعاون،صندوق های حمایت از توسعه بخش کشاورزی و همچنین مؤسس ات اعتباری غیربانکی مجاز و شرکتهای واسپاری (لیزینگ) دارای مجوز ازبانک مرکزی پرداخت شده یا تخصیص یافته باشد.البته به میزان تحقق یافته نسبت به آن سال مالی.
بدلیل عدم اشاره صریح در این ماده قانونی به جرایم بانکی ، متاسفانه حوزه های مالیاتی از عدم اطلاع مودیان استفاده کرده و هزینه های جرایم بانکی را جزو هزینه های غیر قابل قبول محاسبه می کنند در صورتی که باستناد رای ۱۲۳۵۶-۳۰۴ هیات عمومی شورای عالی مالیاتی و نیز بخشنامه ۲۰۰۶۴/۲۰۰ وزارت دارایی،وجوهی راکه موسسات موضوع ماده ۱۴۷ قانون علاوه براصل مبلغ وام بابت وام دریافتی به بانکها پرداخت می نمایند صرفنظر از عنوان آن جزء هزینه بانکی پرداختی بابت اخذ وام محسوب و از جمله هزینه های قابل قبول می باشد.
در زیر رای شورای عالی مالیاتی آورده شده است:گزارش شماره ۲۳۱۲-۳۰٫۵-۷۱/۰۸/۰۹ دفتر فنی مالیاتی عنوان معاونت محترم درآمدهای مالیاتی در مورد اینکه جریمه تاخیر پرداخت وام دریافتی از بانکها هزینه عملیات بانکی محسوب وجزء هزینه های قابل قبول می باشد یا خیر؟
حسب ارجاع مشارالیه در اجرای بند ۳ ماده ۲۵۵ در هیات عمومی شورایعالی مالیاتی مطرح و بشرح آتی مبادرت به صدور رای گردید. نظربه عموم بند ۱۸ ماده ۱۴۸ قانون مالیاتهای مستقیم مصوب اسفند ماه ۶۶ و اصلاحیه بعدی آن، وجوهی را که موسسات موضوع ماده ۱۴۷ قانون علاوه براصل مبلغ وام بابت وام دریافتی به بانکها پرداخت می نمایند صرفنظر از عنوان آن جزء هزینه بانکی پرداختی بابت اخذ وام محسوب و از جمله هزینه های قابل قبول می باشد، مضافا” آنکه بنا بمدلول بند ۷ ماده ۱۴۸ از نظر عنوانی نیز فقط جریمه پرداختی به دولت و شهرداریهای جزء هزینه های قابل قبول محسوب نمی شوند و جریمه پرداختی به بانک بابت تاخیر پرداخت اقساط وام را نمی توان از مصادیق جریمه پرداختی تلقی نمود. بانتیجه موافقم.مخارج تعمیر ونگاهداری ماشین آلات و لوازم کار وتعویض قطعات یدکی که به عنوان تعمیر اساسی تلقی نگردد ، یعنی قطعاتی که عینا بدلیل فرسودگی تعویض می شوند جزو هزینه های قابل قبول هستند ولی اگر با تعویض قطعه ای سبب افزایش ارزش و یا ارتقا کاری آن شویم ، جزو افزایش دارائیها می باشد و هزینه نیست.
مطالبات لاوصول بشرط اثبات آن از طرف مؤدی مازاد بر مانده حساب ذخیره مطالبات مشکوک الوصول ، که در بند ۱۱ این قانون مفصل در باب مطالبات صحبت شد و در این ماده قانونی تاکید دارد برمواردی که درسنوات قبل ذخیره گرفته شده است ولی به استناد مدارک مثبته،مبلغی بیشتر از ذخیره لاوصول گردیده است ، این مبلغ مازاد بعنوان هزینه مورد قبول است مشروط بر اینکه در حد متعارف و متکی بر مدارکبوده و نیز منحصرا مربوط به موسسه باشد .
زیان حاصل از تسعیر ارز بر اساس اصول متداول حسابداری مشروط بر اتخاذ یک روش یکنواخت طی سالهای مختلف از طرف مؤدی. تاکید این قانون اتخاذ یک روش یکنواخت طی سال های مختلف و در حدود متعارف متکی بر مدارکبوده و منحصرا مربوط به تحصیل درآمد موسسه در دوره مالی باشد.
در پایان سال مالی ، بخشی از هزینه ها تحقق یافته ولی صورتحسابی دریافت نشده است ، و بنا به توافق صورتحساب دو ماهه یا طی یکبازده زمانی که از سال مالی جاری خارج می شود ، تحویل می شود ، مانند قبض تلفن و دیگر قبوض مصرفی ، که تا زمان صدور در دفاتر بستانکار نیز ثبت نمی شود ولی هزینه محقق شده است ، در این باب میتوانیم به اندازه تحقق یافته در سال جاری هزینه و ذخیره نمائیم و در سال بعد با رسیدن صورتحساب ازمحل ذخیره حساب هزینه پرداختنی،پرداخت نمائیم .
هزینۀ خرید کتاب و سایر کالاهای فرهنگی- هنری برای کارکنان و افراد تحت تکفل آنها تا میزان حداکثر پنج درصد (% ۵) معافیت مالیاتی موضوع ماده ( ۸۴ ) این قانون به ازای هر نفر. (دراین بند محصولات فرهنگی مثل کتاب و یا لوازم التحریر برای فرزندان کارکنان تا سقف ۵% از معافیت مالیاتی مثلا برای سال ۹۵، ۵% از ۱۳٫۰۰۰٫۰۰۰ ریال ماهانه و ۱۵۶٫۰۰۰٫۰۰۰ ریال سالانه مورد قبول است برای هر کارگر)
بندهای قانونی ماده ۱۴۸ قانون مالیات های مستقیم که هزینه های قابل قبول مالیاتی را شفاف نموده است را بیان کردیم .در ادامه تبصره های مهمی که کامل کننده ی این ماده قانونی است را خدمت شما بیان خواهم کرد:
تبصره ۱- هزینه های دیگری که مربوط به تحصیل درآمد مؤسسه تشخیص داده میشود و در این ماده پیش بینی نشده است به پیشنهاد سازمان امور مالیاتی کشور و تصویب وزیر امور اقتصادی و دارایی جزء هزینه های قابل قبول پذیرفته خواهد شد.
تبصره ۲- مدیران و صاحبان سرمایۀ اشخاص حقوقی در صورتی که دارای شغل موظف در مؤسسات مذکور باشند جزء کارکنان مؤسسه محسوب خواهند شد ولی در مؤسساتی که غیر اشخاص حقوقی باشند حقوق و مزایای صاحب مؤسسه و اولاد تحت تکفل و همسر نامبرده به استثنای هزینۀ سفر و فوق العاده مسافرت مربوط به شغل که مشمول مقررات جزء ((ب)) بند ((۲)) این ماده خواهد بود جزء هزینه های قابل قبول منظور نخواهد شد.
تبصره ۳- در محاسبۀ مالیات شرکتها و اتحادیه های تعاونی، ذخایر موضوع بندهای (۱) و (۲) ماده (۱۵) قانون شرکتهای تعاونی مصوب ۱۳۵۰/۰۳/۱۶ و اصلاحیه های بعدی آن و در مورد شرکتها و اتحادیه هایی که وضعیت خود را با قانون بخش تعاونی اقتصاد جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۳۷۰/۰۶/۱۳ تطبیق داده اند یا بدهند، ذخیره موضوع بند ( ۱) و حق تعاون و آموزش موضوع بند (۳) ماده (۲۵) قانون اخیرالذکر جزء هزینه محسوب میشود.
کاربران گرامی سایت چابک،در این لحظه آموزش هزینه های قابل قبول مالیاتی و نکات قانونی و کلیدی آن پایان یافت و ما تلاش کردیم در این پست از آموزش مالیاتی سایت چابک،هزینه های قابل قبول مالیاتی را با مواد و بندهای قانونی آن به شما آموزش دهیم.پیشنهاد می کنیم این آموزش را بارها و بارها مطالعه نموده و سعی کنید آنها را در امور حسابداری کسب و کار و بنگاه اقتصادی خود بکار گیرید.