هدف حسابداری عبارت است از ارائه اطلاعات مالی قابل سنجش پیرامون یک واحد تجاری اقتصادی به اشخاص علاقمند به فعالیت های واحد تجاری. تمرکز این پست بر زیر مجموعه ای از مفاهیم پایه حسابداری است که حسابداری مالی نام دارد. محصول نهایی حسابداری مالی با هدف عمومی صورت هایی است که وضعیت مالی ، نتایج عملیات و جریان های نقدی را گزارش میکند.ما در این پست و در پست های بعدی قصد داریم تا مفاهیم حسابداری را به شما کاربر گرامی آموزش دهیم.پیشنهاد می کنیم اگر قصد شرکت در مصاحبه استخدامی را دارید حتما این پست آموزش حسابداری و سایر پست های موجود در سایت را مطالعه فرمائید.پس با ما همراه باشید.
عملیات حسابداری مالی نوین تحت تاثیر محیطی است که واحدهای اقتصادی و تجاری در آن فعالیت میکنند. به موازات تغییرات محیطی عملیات حسابداری مالی به منظور مربوط نگاه داشتن فرایند گزارشگری مالی باید تغییر کند. حسابداری سیستمی است که اطلاعات مورد نیاز تصمیمگیرندگان داخلی و خارجی واحد تجاری را فراهم می کند.
حسابداری تحت تاثیر عوامل محیطی است و به نوبه خود بر محیط اقتصادی و تجاری اثر می گذارد. صورت های مالی به مثابه نتایج فرایند حسابداری مبتنی بر استانداردها و اصول حسابداری است که توسط حرفه ای حسابداری تدوین شده است.حرفه ای حسابداری مجموعه منسجمی از مفاهیم استاندارد ها و روش ها تعیین کرده است که اصول عمومی پذیرفته شده حسابداری (GAAP) نام دارد.این اصول به مثابه رهنمودی کلی برای حسابداران جهت جمع آوری و گزارشگری اطلاعات مالی یک واحد تجاری است.
اصول حسابداری حاصل کوشش جمعی مراجع حرفه ای حسابداری هست. تدوین اصول مذکور در آمریکا از سال ۱۹۳۹ توسط کمیته روش های حسابداری (CAP) با ارائه ۵۱ بولتن تحقیقات حسابداری آغاز شد. سپس از سال ۱۹۵۹ هیئت تدوین اصول حسابداری (APB) با ارائه اظهارنظرهای خود این روند را ادامه داد تا آن که از سال ۱۹۷۳ هیئت تدوین استانداردهای حسابداری مالی ( FASB) مسئولیت ارائه بیانیه های استانداردهای حسابداری مالی و بیانیههای مفاهیم حسابداری مالی را به عهده گرفت. به منظور یکنواختی استانداردهای حسابداری در بین کشورهای جهان از سال ۱۹۷۳ کمیته استانداردهای حسابداری تشکیل گردید که تاکنون متجاوز از کلیه استاندارد را مصوب و منتشر ساخته است.
در ایران نیز سازمان حسابرسی بر اساس بند ۳ ماده ۷ اساسنامه قانونی خود به مثابه مرجع رسمی تدوین اصول و ضوابط حسابداری به این مهم اقدام کرد. نخستین مجموعه رسمی استانداردها تحت عنوان رهنمودهای حسابداری از سال ۱۳۷۸ مصوب و لازمالاجرا گردید و سپس از سال ۱۳۸۰ مجموعه ۲۲ استاندارد حسابداری انتشار یافت.اکنون استانداردهای حسابداری ایران شامل ۳۱ استاندارد به همراه مفاهیم نظری گزارشگری مالی به عنوان پیوست استانداردهای حسابداری توسط سازمان حسابداری منتشر گردیده است و رعایت آن ها در گزارشگری مالی واحدهای تجاری تحت شمول، لازم الاجرا شده است.
چوب مفهومی ( نظری ) سیستمی منسجم را از اهداف و مبانی به هم پیوسته است که میتواند اولا به استانداردهای یکنواخت رهنمود شود و ثانیاً ماهیت ، عملکرد و محدودیتهای حسابداری مالی و صورتهای مالی را تعیین می کند. مزایای چارچوب مفهومی عبارتند از :
از بین بیانیه های مفاهیم حسابداری مالی ۴ بیانیه به گزارشگری مالی ارتباط بیشتری دارد بیانیه مفهومی شماره ۱ با عنوان اهداف گزارشگری مالی واحدهای تجاری ، اهداف حسابداری را ارائه می دهد. بیانیه شماره ۲ تحت عنوان ویژگی های کیفی اطلاعات حسابداری به بررسی ویژگیهای می پردازد که اطلاعات حسابداری را سودمند سازد. بیانیه مفهومی شماره ۵ با نام شناخت و اندازه گیری در صورتهای مالی واحدهای تجاری به ارائه مبانی شناخت و رهنمودهای درج اطلاعات در صورتهای مالی می پردازد نهایتاً بیانیه شماره ۶ تحت نام عناصر صورتهای مالی ، طبقات عمده اقلام صورت های مالی را تعریف می نماید.
نکته : بیانیه شماره یک تاکید می نماید که اطلاعات باید در تصمیم گیری های سرمایه گذاری و اعتبار دهی ، ارزیابی جریانات نقدی عملیاتی و درک منابع اقتصادی ، ادعا بر تعهدات مذکور و تغییرات آنها سودمند باشد.
بیانیه شماره ۲ ویژگی های کیفی اولیه و ثانویه اطلاعات حسابداری را شناسایی میکند. ویژگی های کیفی اولیه عبارتند از :
۱) مربوط بودن : اطلاعات حسابداری هنگامی مربوط است که بتواند در یک تصمیمگیری ایجاد تفاوت نماید. برای آن که اطلاعات مربوط باشد باید دارای ارزش پیش بینی و بازخورد باشد و در دوره زمانی مناسب ارائه شود.
۲) قابل اتکا بودن : اطلاعات حسابداری زمانی قابل اتکاست که استفاده کننده بتواند در تصمیمگیری بر آنها تکیه نماید. برای قابل اتکا بودن ، اطلاعات باید قابل توجیه، بی طرف و به طور صادقانه ارائه شده باشد.
ویژگی های کیفی ثانویه شامل موارد زیر است :
شناخت عناصر صورتهای مالی به درک صورتهای مالی کمک میکند. بیانیه شماره ۶ عناصر صورتهای مالی را ده عنصر می داند :
مفروضات زیربنایی برای درک گزارشگری اطلاعات حیاتی است.
۱ ) فرض شخصیت اقتصادی : جمع آوری و گزارشگیری فعالیتهای اقتصادی یک واحد تجاری با فرض جدایی آن از مالکان یا سایر واحدهای تجاری انجام می شود.
۲ ) فرض تداوم فعالیت: فرض می شود یک واحد تجاری در دوره قابل پیش بینی به حیات خود ادامه می دهد.
۳ ) فرض دوره مالی : به منظور گزارش دورهای فعالیت های اقتصادی یک واحد تجاری عمر آن به دوره های فردی زمانی تقسیم می شود.
۴ ) فرض واحد پولی : فعالیت های یک واحد تجاری بر حسب ریال اندازه گیری و گزارش می شود.
نکته ) به منظور ثبت مبادلات یک واحد تجاری از اصول بهای تمام شده ، شناخت درآمد ، افشای کامل و همچنین سیستم حسابداری تعهدی استفاده می شود.
محدودیت ها استثنائاتی بر اصول و مفروضات است که توجیه گر انحراف از تئوری زیربنایی حسابداری است و شامل موارد زیر است :
طبق بیانیه مفهومی شماره ۵، معیار های شناسایی قلم اطلاعات در صورتهای مالی عبارتند از :
گزارشگری مالی شامل موارد زیر است :
ما در این جلسه یک سری از مفاهیم پایه حسابداری،که هر حسابداری باید با آنها آشنا باشد را بیان کردیم و در جلسات بعدی این مفاهیم را به صورت مشروح تر بیان خواهیم کرد.شما می توانید نظر خود را از طریق بخش دیدگاه ها با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید همچنین می توانید با امتیاز دادن به این مطلب آموزشی ما را از کیفیت این پست آموزشی آگاه سازید.