حد نصاب معاملات همه ساله از طرف سازمان امور مالیاتی اعلام و توسط مودیان و بهره برداران قابل استفاده می باشد.از حد نصاب معاملات استفاده های گوناگونی وجود دارد که مهمترین این استفاده ها مربوط می شود به :
حد نصاب معاملات وقتی که از طرف سازمان امور مالیاتی تعیین می گردد به این منظور است که اگر در طول یک فصل ( ۳ ماه ) معامله ایی انجام شود که کمتر از این مقدار باشد ، نیازی نیست که اطلاعات کامل و کد اقتصادی طرف معامله را به اداره دارایی اعلام نماییم ولی اگر از حد نصاب بیشتر باشد باید اطلاعات کامل از طرف معامله به تفکیک بیان شود. به عنوان مثال حد نصاب برای معاملات یک سال مبلغ ۲۰٫۰۰۰٫۰۰۰ ریال در نظر گرفته شده است. حال اگر جمع معاملاتی که در این شرکت در یک فصل دارای مبلغی کمتر از حد نصاب بودند مبلغ ۲۵۰٫۰۰۰٫۰۰۰ ریال باشد ۱۰ درصد از این مبلغ ۲۵۰۰۰۰۰۰ ریال میشود که ما تا این مبلغ را اجازه داریم اطلاعات طرف معامله را گزارش نکنیم.
همچنین اگر برای ما در یک فصل معامله ایی انجام شد( مثلا خرید کولر برای کارگاه ) و این معامله کمتر از حد نصاب همان ۲۰٫۰۰۰٫۰۰۰ ریال بود، آن هم نیازی به گزارش اطلاعات طرف معامله در گزارش معاملات فصلی به اداره دارایی نیست اما اگر بیشتر از این حد باشد باید کد اقتصادی و نام و آدرس طرف معامله به همراه سایر اطلاعات درخواستی اعلام شود.
شایان ذکر است حد نصاب معاملات در مورد اشخاص حقوقی صدق نمی کند و فاکتور های با مبلغ خیلی پایین تر از حد نصاب نیز باید با مشخصات کامل فروشنده در گزارشات معاملات فصلی آورده شود.
همچنین در مورد آئین نامه مالی و معاملاتی دستگاههای دولتی زمانی که حدنصاب معاملات از طرف سازمان امور مالیاتی اعلام می گردد جهت انجام معاملات و خرید کالاها و خدمات ضروری است و تمامی دستگاههای دولتی موظف هستند بر اساس ابلاغیه های مربوط نسبت به برگزاری فرآیندهای خرید خود اقدام نمایند.
الف- نصاب معاملات موضوع ماده (۳) قانون برگزاری مناقصات به شرح زیر تعیین می شود:
ب- نصاب معمالات موضوع بند (الف) به مواردی که معامله به صورت مزایده انجام می شود، تسری می یابد.