چرا آذربایجان برای ایران اهمیت دارد؟
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، سال گذشته الهام علی اف رییس جمهور آذربایجان به دعوت رییس جمهوری ایران به ایران سفر کرد و در این سفر سه یادداشت توافق و یک موافقت نامه مهم امضا شد.این یادداشت تفاهم ها بین وزارتخانه های ورزش و جوانان جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان امضا شد.همچنین یک یادداشت تفاهم همکاری بین وزارت کشور ایران و وزارت حوادث غیرمترقبه جمهوری آذربایجان،یادداشت تفاهم همکاری بین وزارت راه و شهرسازی ایران و وزارت محیط زیست و منابع طبیعی جمهوری آذربایجان امضا شد و همینطور موافقتنامه همکاری درباره ساخت و بهره برداری نیروگاه های برق آبی، اردوباد و مارازاد صورت گرفت.
حالا پس از گذشت یک سال، در پاسخ به سفر یک روزه علی اف به ایران، حسن روحانی رییس جمهور کشورمان به این کشور سفر کرد تا برای توسعه روابط این دو کشور گام دیگری برداشته شود. در این سفر رییس جمهوری ایران حسن روحانی، ولادیمیر پوتین رییس جمهوری فدراسیون روسیه و الهام علیاف رییس جمهوری آذربایجان در اجلاس مشترک باکو همکاریهای سه جانبه،در حوزه بازرگانی، انرژی، ارتباطات، مسایل زیست محیطی، مبارزه با تروریسم، حمل و نقل و ترانزیت مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
اقتصاد آذربایجان و اهمیت آن برای ایران
اقتصاد جمهوری آذربایجان به شدت به صادرات انرژی وابسته است،به طوری که برابر آمارهای صندوق بینالمللی پول، صادرات نفت و گاز، حدود ٩٠ درصد از صادرات این کشور را به خود اختصاص میدهد.
تولید ناخالص داخلی آذربایجان در سال ٢٠١۴ با رشد ۸/۲ درصدی، بالغ بر ۲/۷۴ میلیارد دلار گزارش شده است. در این سال، بخش کشاورزی ۶/۵ درصد، بخش صنعت ۲/۶۱ درصد و بخش خدمات ۲/۳۳ درصد از سهم تولید ناخالص داخلی این کشور را به خود اختصاص داده است.
گمرک جمهوری اسلامی ایران گزارش داده که میزان صادرات کالایی جمهوری اسلامی ایران به جمهوری آذربایجان در سال ١٣٩٣ بدون احتساب صادرات خدمات فنی و مهندسی و گردشگری با احتساب تجارت چمدانی به ارزش ۴٨٠ میلیون دلار بوده است. ضمن اینکه در مدت مذکور ارزش واردات ایران از جمهوری آذربایجان نیز به ۲/۲۲ میلیون دلار رسیده است.
کارشناسان توصیه می کنند که شرکتهای خصوصی ایرانی نباید فرصت سرمایهگذاری و فعالیت در بازار ٧۴ میلیارد دلاری آذربایجان را از دست بدهند.
توافقنامه های یک سفر
حسن روحانی رییس جمهور کشورمان در این سفر تاکید کرده داست:« تصمیم اصلی در این سفر مشارکت در خط ترانزیتی، شمال - جنوب و اتصال راهآهن آستارا به رشت بوده که دو کشور با مشارکت یکدیگر و به صورت سرمایهگذاری مشترک اقدام خواهند کرد. »
یکی از ویژگی های این سفر امضای سند همکاری موضوع بسیار مهم و استراتژیک کریدور شمال به جنوب و خط آهن رشت - آستارا بود که می توان از آن به عنوان پل ارتباطی میان خلیج فارس و اروپای شرقی یاد کرد.
البته در این سفر فارغ از سند همکاری کریدور شمال-جنوب ۵ سند دیگر هم امضا شد:
۱٫ تفاهم همکاری در زمینه استاندارد، بین سازمان ملی استاندارد ایران و وزارت اقتصاد جمهوری آذربایجان
۲٫ برنامه اجرایی همکاری ها در زمینه گردشگری میان دو کشو، بین سازمان صنایع دستی و گردشگری جمهوری اسلامی ایران و سازمان مربوطه طرف دیگر
۳٫ همکاری های امنیت الکترونیک، بین محمود واعظی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و وزیر حمل و نقل جمهوری آذربایجان
۴٫ موافقت نامه همکاری در زمینه حفظ نباتات و قرنطینه گیاهی به امضای وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایرات و وزیر کشاورزی جمهوری آذربایجان
۵٫ یادداشت تفاهم همکاری میان بانک مرکزی ایران و جمهوری آذربایجان به امضای روسای بانک ها دو کشور(افزایش ۶۶ درصدی همکاری های بانکی بین دو کشور)
لازم به یادآوری است که الهام علی اف رئیس جمهور آذربایجان در نشست خبری مشترک با حجت الاسلام حسن روحانی رئیس جمهور کشور لغو روادید میان این دو کشور را اعلام کرد.
گسترش همکاری ایران،روسیه و آذربایجان
توسعه روابط میان کشورهای ایران، روسیه و آذربایجان در این سفر موضوع جلسه سه جانبه روسای جمهور سه کشور بود. دیداری که تاکنون سابقه نداشته است.
رییس جمهور کشورمان در اجلاس سه جانبه ایران، روسیه و آذربایجان با اشاره به اینکه توسعه روابط همهجانبه با کشورهای همسایه در اولویت است گفته است:«جمهوری اسلامی ایران، از هر نوع ایده و ابتکاری برای افزایش تعامل و همکاری با همسایگان استقبال میکند.»
این گزارش می افزاید؛ روسای جمهوری اسلامی ایران، جمهوری آذربایجان و فدراسیون روسیه در پایان نشست سه جانبه خود با انتشار بیانیه مشترکی ضمن حمایت از برنامه جامع اقدام مشترک در خصوص وضعیت برنامه هستهای ایران بر ضرورت گسترش همکاریهای بانکی ،انتقال فناوری و تجهیزات، اتصال شبکه برق و خطوط حمل و نقل و ارتباطات و نیز اهمیت رایزنیهای دو و سه جانبه برای مقابله مؤثر با تروریسم تأکید کردند.
۲۲۴۳۵