کارتهای جدید اعتباری که در سه سطح و رنگ برنزی ۱۰ میلیون تومانی، نقرهای ۳۰ میلیون تومانی و طلایی ۵۰ میلیون تومانی تهیه شده است در همین مدت کوتاه با استقبال مردم مواجه شده است.
طبق سیاست جدید بانک مرکزی قرار است صدور این کارتها بتدریج جای وامهای خرد در شبکه بانکی را بگیرد و این بخش را متحول کند. براساس گزارش میدانی «ایران» از بانکهای سطح شهر تهران، برخی از بانکها صدور این نوع کارتها را آغاز کردهاند و برخی هنوز بخشنامه داخلی مورد نیاز برای آغاز این طرح را به شعبه های خود ابلاغ نکردهاند. البته به گفته برخی از شعبه ها عمدتاً بانکهای خصوصی و شماری دیگر از بانکها نیز تمایل چندانی برای ورود به این طرح ندارند. اما آنچه مسلم است با توضیحاتی که طی هفتههای اخیر از سوی مقامات و مسئولان شبکه بانکی کشور ارائه شده است، مردم به قابلیتها و مزایای این کارتها پی بردهاند و برهمین اساس با وجودی که تنها سه روز از آغاز این طرح میگذرد شمار زیادی متقاضی به بانکهای عرضهکننده این کارتها مراجعه کردهاند. به طوری که معاون فناوری و ارتباطات بانک ملی ازتشکیل صف ۲۰ هزار متقاضی دریافت کارت عام بانک ملی ظرف ۴ روز خبر میدهد. به گفته مسعود خاتونی از ابتدای مهرماه تاکنون ۲۰ هزار درخواست برای دریافت کارت اعتباری مرابحه از سوی مشتریان ارائه شده است. با این حال طی روزهای اخیر اطلاعیههای رسمی از سوی بانکهایی مانند ملی، ملت، پارسیان و... درخصوص آمادگی برای توزیع کارتهای اعتباری مرابحه صادر شده است. در میان بانکهای خصوصی نیز بانک آینده تا روزشنبه سوم مهرماه از صدور بیش از ۱۲هزار فقره کارت اعتباری جدید از نخستین روز ثبتنام آن یعنی یکم مهرماه خبر داد. مشکلات فراروی طرح البته اجرای این طرح با برخی مشکلات و دغدغه ها هم از سوی بانک ها و هم از سوی مردم همراه است. آنگونه که مردم می گویند سود ۱۸ درصدی این کارت ها و همچنین شرایط سخت ارائه آنها به مشتریان که تقریبا برای هر ۱۰ میلیون تومان یک ضامن معتبر نیاز است و در برخی موارد حتی بانک ها وثیقه ملکی برای کارت ۵۰ میلیونی طلب می کنند کار را دشوار می کند.
هشدار رئیس کل بانک مرکزی: در صورت نقد کردن کارتها توسط مشتریان، برای آنها سوءپیشینه در شبکه بانکی ثبت میشود
|
شاید برای همین هم استقبال مردم از کارت های ۱۰ میلیونی بسیار بیشتر بوده است. از طرف دیگر هم بانک ها از سقف بودجه ای خود اظهار شکایت و گله می کنند که این محدودیت منابع مانعی در راستای ارائه وسیع این کارت ها محسوب می شود. طبق مشاهده خبرنگار«ایران»، با توجه به اینکه بانک مرکزی اعتبارسنجی متقاضیان این نوع کارتها را به خود بانکها واگذار کرده است، در نحوه و میزان دریافت ضامن و وثیقه رویه متفاوتی در بانکها وجود دارد. به گونهای که در یکی از بانکها به ازای اعطای کارت اعتباری طلایی که تسهیلات ۵۰ میلیون تومانی را پشتیبانی میکند باید سند ملکی به وثیقه گذاشت ولی در همین بانک ارائه کارتهای با مبلغ کمتر با دریافت یک ضامن و گواهی کسر از حقوق ممکن است. اما در مجموع تمام بانکهایی که هماکنون صدور کارتهای اعتباری رنگی را آغاز کردهاند، به متقاضیانی کارت اعطا میکنند که دارای حساب بانکی نزد یکی از شعبه های آن بانک باشند. به گفته یکی از رؤسای شعبه بانکی به دلیل انجام اعتبارسنجی متقاضیان باید حساب بانکی داشته باشند تا بتوان خوش حساب یا بدحساب بودن آنها را بررسی کرد. نکته دیگری که میان تمام بانکها مشترک است این است که مشتریان خوش حساب در اولویت اعطای کارت قراردارند البته کسانی که در سامانه بانکها دارای چک برگشتی یا اقساط معوقه هستند از دریافت این کارتها محروم میشوند. آن طور که مسئولان شعبه های مختلف بانکی میگویند در سه روز اخیر عمده متقاضیان خواستار دریافت کارتهای برنزی و نقرهای بودهاند. سیف: توزیع کارتها محدودیتی ندارد کارتهای اعتباری سه رنگ جدید در حالی دیروز با حضور رئیس کل بانک مرکزی به شبکه بانکی وارد شد که سیف نسبت به نقد کردن این کارتها به دارندگان هشدار داد که در صورتی که این اتفاق رخ دهد سوء پیشینه برای آنها در شبکه بانکی محسوب شده و ممکن است از امکانات بعدی در همین رابطه محروم شوند. شعبه مرکزی بانک ملی روزگذشته میزبان رئیس کل بانک مرکزی بود و وعده اخیر این بانک برای اجرایی شدن طرح جدید کارتهای اعتباری عام در سه رنگ و سه سقف رونمایی شد، بر این اساس از این پس مشتریان بانکها میتوانند با مراجعه به شعبه ها درخواست دریافت این کارتها را برای خرید کالا اعم از ایرانی یا خارجی ارائه کنند. ولیالله سیف در این مراسم با اشاره به انتظاراتی که در رسانهها برای صدور و توسعه سریع کارتهای اعتباری جدید ایجاد شده، اعلام کرد: اینکه بخواهیم این کارتها در شبکه بانکی بسرعت رواج پیدا کند، انتظار کاذبی است، چرا که این روند بتدریج انجام شده و بانکها براساس میزان اعتبار و درخواستهایی که به آنها اعلام میشود کارتها را صادر خواهند کرد. اما با توجه به اینکه کارتهای اعتباری برای خرید کردن از طریق پایانههای فروشگاهی یا درگاههای اینترنتی اختصاص دارد و برای دریافت پول نقد نیست، رئیس کل بانک مرکزی در مورد کسانی که ممکن است از این کارتها برای کاری غیر از خرید و دریافت پول نقد استفاده کنند، تأکید کرد که اگر گذر زمان نشان دهد که دارندگان کارتهای اعتباری از وجه نقد آن استفاده کرده و مواردی تخلف در آن مشاهده شود بهطور حتم این موضوع به عنوان سوءپیشینه برای دارنده کارت محسوب خواهد شد. وی با بیان اینکه هیچ محدودیتی برای توزیع کارتهای اعتباری ۱۰، ۳۰ و ۵۰ میلیون تومانی وجود ندارد، عنوان کرد که نگاه ما به این موضوع حرکت به سمت تأمین مالی کالاهای مصرفی و به تبع آن رونق گرفتن تولید است، چرا که موجب تحریک تقاضا خواهد شد.