ما در جلسه قبل بنا به وظیفه، مبحث آموزش نحوه تهیه صورت جریان وجوه نقد را شروع کردیم و مقدماتی را در رابطه با صورت جریان وجوه نقد خدمت شما عزیزان بیان کردیم.در این پست قصد داریم این آموزش را ادامه داده و نکات مهم دیگری از صورت جریان وجوه نقد را بیان کنیم پس با ادامه این آموزش با ما همراه باشید.
موجودی نقدی و سپردهرهای دیداری نزد بانکها و موسسات مالی و اعتباری اعم از ریالی و ارزی (شامل سپرده های کوتاه مدت بدون سررسید) را وجه نقد می گویند. البته در مواردی که اضافه برداشت از حساب بانکی توسط شرکت مجاز باشد مانده اضافه برداشت هایی که بانک بدون اطلاع قبلی از حساب برداشت میکند، باید از مبلغ وجه نقد در ترازنامه کسر گردد. ویژگی دیداری بودن در مورد سپرده های بانکی یعنی اینکه شرکت بتواند این اقلام را بدون بدون محدودیت و یا تشریفات خاصی از حساب برداشت کند. بنابراین سپرده های بلندمدتی که با هدف سرمایه گذاری بلندمدت و کسب سود آتی در بانک قرار دارد وجه نقد محسوب نمیشوند بلکه در ترازنامه در قسمت سرمایه گذاری های بلندمدت گزارش می شود.
موجودی ارزی زمانی جزء وجه نقد محسوب میشود که به سرعت قابل تبدیل به ریال باشد و یا قابلیت معامله با ان وجود داشته باشد.بطور کلی مانده وجه نقد در ترازنامه شامل موارد زیر است :
طبق تعریف اصول پذیرفته شده حسابداری آمریکا وجه نقد شامل وجه نقد و معادل های وجه نقد است اما در استاندارد ایران معادل وجه نقد به عنوان وجه نقد تلقی نشده است. منظور از معادل وجه نقد سرمایه گذاری های کوتاه مدت بسیار سیالی است که تواما دارای هردو شرط زیر باشد :
موجودی سکه طلا نزد بانکها و صرافی ها به عنوان وجه نقد محسوب نمی شود
هرگونه افزایش یا کاهش در مبلغ وجه نقد ناشی از معاملات با اشخاص حقیقی یا حقوقی مستقل از شخصیت حقوقی واحد تجاری و ناشی از سایر رویدادها را جریانات وجه نقد گویند. هرگونه فعالیتی که در اثر آن وجه نقد موسسه افزایش یابد جریان ورودی وجه نقد و هرگونه فعالیتی که باعث مصرف وجوه نقد موسسه گردد به نام جریان خروج وجه نقد شناخته میشود.
برخی از عمده ترین جریانات وجه نقد ورودی و خروجی موسسه به شرح زیر است:فعالیت های عملیاتی عبارتست از، فعالیت های اصلی و مستمر مولد درآمدهای عملیاتی یک واحد تجاری.جریان های نقدی ناشی از فعالیت های عملیاتی معمولا عبارتند از اثرات نقدی معاملات و سایر رویدادهایی که در تعیین و محاسبه سود خالص عملیاتی منظور می گردد. یعنی آن گروه از جریان های نقدی که مرتبط با بخش عملیاتی سود و زیان است، در صورت جریان نقد به عنوان جریانات نقدی عملیاتی طبقه بندی می شوند. جریان های نقدی ناشی از این فعالیت ها یکی از شاخص های اصلی ارزیابی توان واحد تجاری جهت بازپرداخت وامها، حفظ توان عملیاتی واحد تجاری و پرداخت سود سهام بدون استفاده از منابع برون سازمانی و در نهایت نشان دهنده وجود یا عدم وجود تداوم فعالیت واحد تجاری در بلندمدت می باشد. بنابراین اقلام مزبور عمدتآ اقلامی را شامل می شوند که در محاسبه سود (زیان) عملیاتی واحد تجاری منظور می شود. نمونه هایی از جریان های نقدی مرتبط با فعالیت های عملیاتی به شرح زیر است:
دریافتها و پرداختهای نقدی با شرکتهای بیمه (بابت حق بیمه ها، خسارات و مستمریها)، جریان های نقدی مرتبط با قراردادهای منعقد شده با اهداف تجاری و عملیاتی و سایر جریانهای نقدی که ماهیتاً و بطور مستقیم با هیچ یک از سرفصل های اصلی قابل ارتباط نباشد (نظیر فروش مواد اولیه در واحدهای تولیدی، هزینه حمل موردی کالای فروش رفته، وجوه دریافتی یا پرداختی بابت اجاره دارایی ها، تسهیلات اعطایی به کارکنان واحد تجاری و جریانهای نقدی مرتبط با کمکهای بلاعوض) جزء فعالیت های عملیاتی طبقه بندی میشود.
نکته)سایر جریان های نقدی که در هیچیک از سرفصل های اصلی قابل طبقه بندی نمی باشند، در بخش عملیاتی منعکس میشود.صورت جریان وجوه نقد می بایست با سایر صورت های مالی اساسی از جمله صورت سود و زیان هماهنگی داشته و ارائه خالص جریان نقدی ناشی از فعالیت های عملیاتی نباید تحت تأثیر ساختار سرمایه واحد تجاری قرار گیرد. بر این اساس بازده سرمایه گذاری ها و سود پرداختی بابت تامین مالی، در برگیرنده دریافتهای ناشی از مالکیت سرمایه گذاریها و سود دریافتی از بابت سپرده های سرمایه گذاری بلندمدت و کوتاه مدت بانکی و نیز پرداختهای انجام شده به تامین کنندگان منابع مالی (سرمایه گذاران و اعتباردهندگان) است. نمونه اقلامی که در این سرفصل ارائه می شود به شرح زیر است:
در برخی واحدهای تجاری مانند بانکها، مؤسسات مالی، شرکتهای سرمایه گذاری و شرکتهای بیمه اقلامی نظیر سود سهام، سود تسهیلات دریافتی و پرداختی، سود پرداختی به صاحبان سپرده های سرمایه گذاری و درآمد سرمایه گذاری ها که جز فعالیت های اصلی و مستمر آنها میباشد، کلیه دریافتها و پرداخت های نقدی مرتبط با اقلام مزبور جزء فعالیت های عملیاتی طبقه بندی میشود.
پرداختهای مربوط به هزینه های تامین مالی صرف نظر از اینکه به حساب دارایی منظور شده باشد یا به حساب هزینه ،کلا در سرفصل بازده سرمایه گذاری ها وسود پرداختی بابت تامین مالی منعکس می شود.
طبق استاندارد حسابداری ایران ، وجوه پرداختی بابت مالیات بر درآمد و استرداد مبالغ پرداختی از مالیات بر درآمد باید تحت سرفصل جداگانه ای به نام مالیات بر درامد در صورت جریان وجه نقد گزارش شود. بنابراین جریان های نقدی مرتبط با مالیات بردرآمد تنها منحصر به پرداخت ها یا علی الحساب های پرداختی از بابت مالیات بر در آمد و یا استرداد مبالغ پرداختی (اضافه پرداختی) از این بابت است و کلیه پرداخت های نقدی مربوط به سایر انواع مالیات ها(از قبیل مالیات های تکلیفی و مالیات های مستقیم وضع شده بر تولید یا فروش) که درآمد مربوط به آنها جزء درآمد مشمول مالیات نیست بر حسب مورد تحت سایر سرفصل های اصلی (معمولا فعالیت های عملیاتی) گزارش می شود. بنابراین تنها اقلام دریافت و پرداختی که می توانند تحت سرفصل مالیات گزارش شود عبارتند از :
فعالیت های سرمایه گذاری عبارت است از تحصیل یا واگذاری سرمایه گذاریهای کوتاه مدت و بلندمدت، دارایی های ثابت نامشهود و داراییهای نامشهود و نیز پرداخت و وصول اصل ۲ اقساط تسهیلات(وام) اعطایی به اشخاص مستقل از واحد تجاری غیر از کارکنان خود واحد تجاری و لذا هرگاه اقدام به فعالیت های فوق توسط واحد تجاری منجر به تغییرات در وجه نقد گردد به عنوان جریانات نقدی ناشی از فعالیت های سرمایه گذاری شناسایی میشوند که نمونه هایی از جریان های نقدی مرتبط با فعالیت های سرمایه گذاری به شرح زیر است:
فعالیت های پنجگانه تشریح شده در بالا در برخی موارد بصورت نقدی انجام نمیشود و نتیجتا بر ورود و خروج وجه نقد هیچ تاثیری نمی گذارند. چنین معاملاتی که مستلزم استفاده از وجوه نقد نیستند نباید در صورت جریان منعکس شوند. بلکه (به استثناء معاملات فعالیتهای عملیاتی) در صورت با اهمیت بودن باید در یادداشت های همراه افشاء شوند.
نمونه هایی از معاملات غیر نقدی عبارتند از:الف. تحصیل دارایی های ثابت مشهود در قبال تسهیلات مالی یا صدور سهام. ب. مبادله موجودی مواد اولیه یا موجودی کالای ساخته شده با دارایی های ثابت مشهود. ج. افزایش سرمایه از محل مطالبات حال شده بستانکاران یا از محل سود سنواتی. د. جایگزینی وام های بلندمدت با وام های بلندمدت دیگر.
این آموزش ادامه دارد ....