حسابداری انبار به کنترل کلیه رویدادهای مرتبط با انبار اطلاق می گردد که خروجی آن صدور سند حسابداری رویدادهای مرتبط با انبار در دفاتر حسابداری می باشد.حسابداری انبار رابط ما بین واحد انبار و واحد حسابداری است و تمامی پردازش ها و گزارشات ریالی در واحد حسابداری انبار صورت گرفته و انجام می شود.حسابدارانی که در واحد حسابداری انبار فعالیت می کنند دائما باید اطلاعات و رویدادهای رخ داده در واحد انبار را کنترل کرده و دریافت نموده و تبدیل به سند حسابداری نماید.
اسناد انبار از جمله اسناد مثبته ای هستند که با توجه به تاثیر کاهنده و افزاینده ای که بر موحودی کالا دارند دارای سند حسابداری می باشند و شما به عنوان یک حسابدار می بایستی به این اسناد و نحوه صدور آنها آشنایی کافی داشته باشید.مهمترین وظیفه حسابدار انبار،شناخت اسناد مثبته انبار می باشد.
در پائین برخی از اصطلاحات و واژه های انباری که یک حسابدار انبار باید آنها را بداند بیان خواهیم کرد و در نهایت شرح وظایف حسابداری انبار را تشریح خواهیم کرد.
اگر قصد دارید به عنوان انباردار در یک شرکت فعالیت داشته باشید باید بدانید که انبارداری جز پرریسک ترین مشاغل حوزه مالی و اداری است و هرگونه سهل انگاری در این شغل می تواند به زندگی خصوصی و شغلی شما لطمه وارد نماید.با توجه به اینکه شما با مهمترین دارایی های شرکت سروکار دارید،بی توجهی وسهل انگاری شمامی تواند منجر به از بین رفتن این دارایی ها و خسارت های سنگین به شرکت گردد.از این رو شرکت ها برای استخدام انباردار مورد نیاز،شرط اخذ تضمین را قرار داده و تضامین سنگین دریافت می دارند. مسئولیت هایی که انباردارها بایستی به عهده بگیرند را در این بخش برمیشماریم و دقت داشته باشید این وظایف و مسئولیت ها بصورت مستمر و دائما بایدکنترل شود:
به طور کلی انباردار باید با اصول و روشهای نوین انبارداری و با گردش کار انبار آشنا بوده و به یک سیستم انبارداری کارا و به هنگام مسلط باشد.
انبار به جایی اطلاق می گردد که کالاها در آنجا نگهداری می شوند.و مجموعه ای از عناصر وابسته به یکدیگر است که این عناصر عملیات مربوط به دریافت کالاها ، نگهداری صحیح و تحویل به موقع آنها به واحد های متقاضی به اندازه مناسب و با کیفیت مناسب را بر عهده دارد. این تعریف بطور شفاف بیان می کند که کسی که عهده دار مسئولیت انبار می گردد می بایستی کالاها را با دقت بررسی نموده ودریافت نماید و نسبت به نگهداری آن در محلی مناسب اهتمام ورزد و در نهایت با رعایت قوانین و مقررات ،نسبت به تحویل به موقع و دقیق کالا به مصرف کننده یا درخواست کننده کالا اقدام ورزد.
به تمام وسایلی که نیازهای انسان را بطور مستقیم ویا غیر مستقیم برآورده می کنند کالا اطلاق می گردد.دومین بخش مهم از مبحث انبار،کالاست و اصلا تمامی مبحث انبار به خاطر کالا و اهمیت مراقبت و نگهداری از کالا می باشد.برای اینکه راحت تر بتوانیم کالا را بشناسیم انواع تعاریفی که از کالا وجود دارد را برای شما آورده و در نهایت سایر مواردی که مربوط به انبار هست را خدمت شما تشریح خواهیم کرد.
به مقیاس اندازه گیری یک واحد از کالا را واحد سنجش می گویند.با استفاده از واحدهای سنجش ما می توانیم کالاها را بشماریم و در نهایت گزارشات مختلفی بر اساس واحدهای سنجش دریافت نمائیم.بدون تعریف واحد سنجش، امکان کنترل کالاها وجود ندارد و سردرگمی ایجاد خواهد شد.
سازمان ها و شرکت ها از طبقه بندی کالا ها به جهت دسته بندی و انجام شناسایی اولیه برای کالا های در گردش خود کمک می گیرند. طبقه بندی کالا در انبار کمک می کند تا شما از تنوع کالا های موجود در سازمان اطلاع کسب نمائید. هر سازمان به دلیل تفاوت در فعالیت و ماموریت خود از تنوع خاصی در حیطه کالا ها ( ماشین آلات ،تجهیزات ، مواد اولیه و کالا های پشتیبانی) برخوردار است از این رو طبقه بندی کالا در انبار هر سازمان منحصر به خود آن سازمان می باشد و بکارگیری هر طبقه بندی کالا (طبقه بندی ایران کد ، طبقه بندی MESC ، طبقه بندی ناتو NATO ،طبقه بندی کالا در انبار یک سازمان دیگر و …) بدون در نظر گرفتن دایره تنوع کالا های در گردش نمی تواند برای سازمان مفید واقع گردد.
اصول و شرایط طبقه بندی موجودیهای کالا به شرح زیر می باشد:
موجودی مواد و کالا از طریق سیستم های زیر قابل اندازه گیری می باشند:
در سیستم ثبت ادواری،موجودی های مواد و کالا تنها در پایان دوره مالی شمارش و اندازه گیری می شود.برای محاسبه بهای تمام شده موجودی های پایان دوره،هرگروه از موجودی های شمارش شده در بهای تمام شده یک واحد ضرب می شود.
در روش ثبت ادواری موجودی های کالا در پایان دور ه ای که صورتهای مالی تهیه می گردد بطورعینی شمارش می شود.سپس موجودی کالای آماده فروش را از بهای تمام شده موجودی پایان دوره کسر نموده و در این صورت موجودی کالای مصرف شده بدست می آید.
سیستم ثبت دائمی موجودی کالا به ما الزام می کند که برای هر کالا یک کاردکس تشکیل داده و تمامی ورودی ها و خروجی ها و مانده کالا بطور منظم در آن ثبت و ضبط گردد.دراین سیستم، داشتن موجودی لحظه ای و آنی کالا دارای اهمیت بالایی می باشد. در مواقعی که کالای گران بها در انبار وجود دارد و یا اینکه قصد کنترل حداقل موجودی و یا حداکثر موجودی را داشته باشیم می بایستی از روش ثبت دائمی استفاده نمائیم.
در هر دو سیستم ثبت دائمی و ادواری ،لازم هست حداقل سالی یکبار شمارش انبارگردانی در پایان دوره مالی صورت بگیرد
انبار یکی از واحدهایی است که تمامی واحدهای سازمان یک شرکت به نحوی با آن سرو کار دارند.با توجه به بزرگی یا کوچکی یک شرکت ،ارتباط مابین انبار و سایر واحدهای سازمان می تواند متغیر باشد مثلا در سازمانی که ۵۵ هزار نفر نیرو بوده و دارای چندین معاونت بوده وپراکندگی جغرافیایی دارد مدل ارتباط و یکپارچگی آن با شرکتی که سازمان کار ساده تری دارد با هم متفاوت خواهد بود.
واحدهایی که بطور مستقیم از انبار تاثیر می پذیرند به شرح زیر می باشند:
اسناد انبار به اسنادی اطلاق می شود که بر روی موجودی کالا در انبار تاثیر می گذارند.این اثرات بصورت افزاینده و کاهنده و بی تاثیر بوده و ما به عنوان فردی که قصد داریم در انبار یا واحد حسابداری انبار فعالیت کنیم به این نوع اسناد آشنا شویم.
اسناد افزاینده موجودی انبار به اسنادی اطلاق می گردد که با صدور آنها به موجودی کالاها در انبار افزایش می یابد.اسناد افزاینده همان رسید های انبار می باشند که در مبحث قبلی به آن اشاره گردید و با توجه به تاثیراتی که این اسناد بر موجودی کالا می گذارند دارای سند حسابداری هم می باشند.
اسناد کاهنده موجودی انبار به اسنادی اطلاق می گردد که با صدور آنها، موجودی کالاها در انبار کاهش می یابد.اسناد کاهنده همان حواله های انبار می باشند که در مبحث قبلی به آن اشاره گردید و با توجه به تاثیراتی که این اسناد بر موجودی کالا می گذارند دارای سند حسابداری هم می باشند.
اسناد انبار بی تاثیر بر موجوی کالا اسنادی هستند که ما از آنها برای ثبت اطلاعات کالاهای خریداری شده یا تولید شده استفاده می کنیم ولی این اطلاعات هیچ گونه تاثیر افزاینده ای بر روی موجودی کالا ندارند همانند رسید موقت کالا که تا زمان تایید نهایی به موجودی کالا اضافه نمی شوند.
انبار و حسابداری انبار دارای نکات بسیاری است و شما باید به تمامی این مفاهیم تسلط داشته باشید و سپس در واحد حسابداری انبار مشغول به فعالیت شوید.ما تا اینجا تلاش کردیم بصورت مختصر شما را با اصطلاحات انبار و وظایف انباردار آشنا کنیم.فرض می گیریم که شما این مفاهیم پایه ای را می دانید حال باید بدانیم وظیفه حسابدار انبار یا حسابداری انبار چیست؟
حال نوبت به وظایف حسابداری انبار هست و اینکه فردی که قصد دارد در واحد حسابداری انبار فعالیت کند باید چه ویژگی هایی داشته باشد.آیا برای حسابدار انبار باید به دنبال فرد خاصی باشیم؟
حسابداری انبار دارای وظایف مهمی است و جزئیات این وظایف به شرح زیر است:
حسابداری انبار یکی از واحدهای مهم حسابداری است و کنترل اطلاعات تعدادی و ریالی موجودی های انبار و صدور اسناد حسابداری مربوط به اسناد انبار، جزو مهمترین وظایف حسابداری انبار می باشد و ما در این پست مهمترین وظایف مربوط به حسابداری انبار را بیان کردیم.اگر قصد فعالیت در شغل حسابدار انبار را دارید پیشنهاد می کنیم حتما وظایف اشاره شده در بالا را با دقت مطالعه نموده و در صورتی که با روحیات شما انطباق دارد اقدام نمائید.