ایران آنلاین /هنوز هم یک صادرکننده ایرانی یک فروشنده جذاب برای خریداران خارجی نیست. این را نماینده بخش خصوصی ایران در همایش روز ملی صادرات میگوید. آنقدر موانع پرشمار است و ارز هم هنوز سرنوشت تکنرخیبودنش مشخص نیست که صادرکنندگان ایرانی هنوز پای در بند دارند و بهراحتی نمیتوانند به بازارهای جهانی راه پیدا کنند.
این همه در کنار آن است که به گفته رئیس سازمان توسعه تجارت ایران، همچنان برخی تحریمها اجازه انعقاد موافقتنامهها و تفاهمنامههای چندجانبه با سایر کشورها را به ما نمیدهد. این را در کنار نپیوستن ایران به WTO که قرار دهیم، خواهیم دید که پایدربندی آنها بیش از آن است که بهسهولت حلشدنی باشد. در بیستمین همایش روز ملی صادرات که نخستین همایش پس از برجام بود، پس از آنکه رئیسجمهور به سخنرانی پرداخت، صادرکنندگان از او قول گرفتند در نشستی صمیمی با آنها به مشکلاتشان گوش بسپارد. در این همایش به سه صادرکننده برتر نیز جوایزی اعطا شد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت در بیستمین مراسم روز ملی صادرات گفت: خوشبختانه در سال جاری، روز ملی صادرات برای اولینبار در فضای پسابرجام برگزار میشود و ما این روز را جشن میگیریم. محمدرضا نعمتزاده افزود: باید بتوانیم از آزادی بهدستآمده استفاده کنیم و از رهایی حاصلشده نسبت به قیدوبندی که دشمنان به صورت ظالمانه و بهغلط به بخش اقتصادی ما بسته بودند، بهره ببریم. وی در ادامه صحبتهایش با اعلام اینکه در سال ۱۳۵۶، ۶۰۰ میلیون دلار صادرات غیرنفتی داشتیم که چهار درصد کل کشور را در این بخش تشکیل میداد، بیان کرد: با وجود شرایط سخت دوران جنگ و نیز تحریم ظالمانه توانستیم در سال گذشته این نسبت را به ۷۰ درصد برسانیم که شامل ۴٢,۵ میلیارد دلار در بخش صادرات غیرنفتی و ۱۰ میلیارد دلار در بخش خدمات بود، اما باید بدانیم گذشت ۳۷ سال نیز زمان اندکی نیست و برخی کارشناسان معتقدند باید صادرات کالای غیرنفتی و خدمات ما معادل ۲۰۰ میلیارد دلار باشد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به اینکه ستاد اقتصاد مقاومتی تعیین کرده باید ۱۰ میلیارد دلار به صادرات کالا و خدمات غیرنفتی اضافه شود، گفت: این رقم باید به ۶۸ میلیارد دلار برسد که در ششماهه نخست امسال ٢٨.۵ میلیارد دلار آن محقق شد. در برنامه ششم توسعه رشد سالانه ۱۵ درصد برای صادرات غیرنفتی لحاظ شده است و ما اگر بتوانیم در سال جاری ۱۰ میلیارد دلار در نظر گرفتهشده را محقق کنیم، ۱۰ درصد رشد در این بخش داشتهایم، اما هنوز از برنامهها عقب هستیم. رئیس سازمان توسعه تجارت ایران نیز در این همایش با بیان اینکه باوجود رشد صادرات ششدرصدی در بخش کالاهای غیرنفتی، این سطح از میزان صادرات در شأن کشور نیست، گفت: در نیمه نخست سال جاری ٢١.٧ میلیارد دلار صادرات داشتهایم که با رشد ششدرصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل همراه بوده، اما این رقم همچنان مورد رضایت نیست.
مجتبی خسروتاج با اشاره به اینکه همچنان برخی تحریمها اجازه انعقاد موافقتنامهها و تفاهمنامههای چندجانبه با سایر کشورها را به ما نمیدهد، اظهار کرد: درحالحاضر علاوه بر این، برخی بنگاههای اقتصادی نیز توانایی لازم و شرایط کافی را برای حضور در بازارهای جهانی ندارند. برخی بنگاهها در زمان جنگ و نیز برخی در زمان تحریم شکل گرفتند تا بخشی از مسائل مورد نیاز ما را فراهم کنند و درحالحاضر توانایی لازم را برای حضور در بازارهای جهانی ندارند. وی در پایان با اشاره به اینکه نرخ سود بالای تسهیلات بانکی در ایران، از توان رقابتی تولیدات ایرانی برای حضور در بازارهای صادراتی میکاهد، تصریح کرد: امسال دو هزار میلیارد تومان صندوق توسعه ملی به بانکها منابع داده و این تسهیلات با نرخ ١۶ درصد در اختیار صادرکنندگان قرار گرفته است و این نرخ رقم بالایی بهحساب میآید.
رئیس اتاق بازرگانی صنایع و معادن ایران نیز با اشاره به اینکه صحبتهای رئیسجمهوری در ارتباط با صادرات بود، گفت: گویا برخی افراد پنبه در گوش فرو کردهاند و در صحنه عمل به این توصیهها توجه نمیکنند. به گزارش خبرگزاریها، غلامحسین شافعی با تأکید بر اینکه باید بازنگری در سند استراتژی توسعه صادرات در دستور کار قرار گیرد، اظهار کرد: علاوه بر این، بخش خصوصی همچنان در انتظار اجرای وعده بانک مرکزی به منظور اجرای سیاست ارز تکنرخی است. وی ادامه داد: باید براساس سیاستهای اقتصاد مقاومتی شرایط پسابرجام و برنامه ششم توسعه سند استراتژی توسعه صادرات بازنگری شود و در این بخش اتاق بازرگانی، اصناف و تعاون ایران آمادگی لازم را بهمنظور همکاری دارند.
شافعی ادامه داد: به نظر میرسد با توجه به تغییرات صورتگرفته در شرایط اقتصادی کشور، نیازمند بازبینی در سند راهبردی ملی توسعه صادرات غیرنفتی هستیم و این مسئله برای ما بهعنوان یک الزام به شمار میرود. وی همچنین به طرح پیشنهادی ادغام صندوق ضمانت صادرات ایران و نیز بانک توسعه صادرات اشاره کرد و گفت این ادغام میتواند در قالب اگزیمبانک فعالیت کند و مطمئنا همکاری تنگاتنگ این دو دستگاه میتواند زمینهساز پیشرفتها و مسائل مطلوبتری در بخش صادرات کشور شود. وی افزود: در شرایطی که اقتصاد وارداتمحور میشود بهتبع آن، نرخ ارز پایین نگه داشته میشود تا گزندی به واردات نرسد. اگرچه امروز غلوزنجیرهای تحریم قدری برداشته شده، اما صادرکننده ایرانی هنوز نمیتواند یک فروشنده جذاب برای خریداران خارجی باشد./ شرق